Wednesday, 20 February 2013

SEA Games


Pesta Olahraga Negara-Negara Asia Tenggara atau SEA Games (Southeast Asian Games) adalah ajang olahraga yang diadakan setiap dua tahun dan melibatkan 11 negara Asia Tenggara. Peraturan pertandingan di SEA Games dibawah naungan Federasi Olahraga Asia Tenggara (Southeast Asian Games Federation) dengan pengawasan dari Komite Olimpiade Internasional (IOC) dan Dewan Olimpiade Asia (OCA).

Sejarah
Asal-usul SEA Games berhubungan erat dengan Southeast Asian Peninsular Games atau SEAP Games. SEAP Games dicetuskan oleh Laung Sukhumnaipradit, pada saat itu Wakil Presiden Komite Olimpiade Thailand. Tujuannya adalah untuk mengeratkan kerjasama, pemahaman dan hubungan antar negara di kawasan ASEAN. Thailand, Burma (sekarang Myanmar), Malaysia, Laos, Vietnam dan Kamboja (dengan Singapura dimasukkan kemudian) adalah negara-negara pelopor. Mereka setuju untuk mengadakan ajang ini dua tahun sekali. Selain itu dibentuk juga Komite Federasi SEAP Games. SEAP Games pertama diadakan di Bangkok dari 12 sampai 17 Desember 1959, diikuti oleh lebih dari 527 atlet dan panitia dari Thailand, Burma, Malaysia, Singapura, Vietnam dan Laos yang berlaga dalam 12 cabang olahraga.

Pada SEAP Games VIII tahun 1975, Federasi SEAP mempertimbangkan masuknya Indonesia dan Filipina. Kedua negara ini masuk secara resmi pada 1977, dan pada tahun yang sama Federasi SEAP berganti nama menjadi Southeast Asian Games Federation (SEAGF), dan ajang ini menjadi Pesta Olahraga Negara-Negara Asia Tenggara. Brunei dimasukkan pada Pesta Olahraga Negara-Negara Asia Tenggara X di Jakarta, Indonesia, dan Timor Leste di Pesta Olahraga Negara-Negara Asia Tenggara XXII di Hanoi, Vietnam.

Walaupun tidak termasuk salah satu negara yang mengikuti SEA Games dari awal, prestasi Indonesia di kancah olah raga se-Asia Tenggara tak bisa dipandang sebelah mata. SEA Games pertama diadakan di Bangkok pada 12-17 Desember 1959, namun Indonesia baru berpartisipasi pada tahun 1977.

Ketika itu Malaysia menjadi tuan rumahnya. Namun sejak bergabung, Indonesia unggul sebagai peraih juara umum sebanyak sembilan kali. Sepanjang sejarah SEA Games, Indonesia berada di posisi teratas perolehan medali yaitu sebanyak 3934. Pada 1997 saat menjadi tuan rumah, Indonesia merebut 194 medali emas. Di SEA Games yang ke 19 tersebut, Indonesia memperoleh rekor perolehan medali emas terbanyak sepanjang sejarah SEA Games.

Olimpik

Penyertaan Malaysia Dalam Sukan Olimpik sejak 1956.
Sebelum tertubuhnya Majlis Olimpik Persekutuan Tanah Melayu (OCM) pada tahun 1953 dan pengiktirafannya oleh Majlis Olimpik Antarabangsa IOC pada tahun 1954, beberapa peserta dari Malaya mungkin pernah mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik, mewakili negara asal mereka, seperti China dan India. Selepas diiktiraf IOC pada tahun 1954 OCM pada masa itu buat julung kali menghantar satu kontijen seramai 33 peserta dari 6 jenis sukan untuk mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik 1956 di Melbourne. Sejak itu Majlis Olimpik Malaysia OCM yang dikenali sejak 1964, telah mengambil bahagian dalam semua Sukan Olimpik, kecuali Moscow tahun 1980.
Melbourne 1956:
Kontijen Persekutuan Tanah Melayu (Malaya) ke Sukan Olimpik Melbourne tahun 1956 terdiri dari 6 Olahraga, 2 perenang, 18 pemain Hoki, 3 ahli Angkat Berat dan 4 penembak. Hanya seorang sahaja peserta wanita dalam kontijen ini Ms Annie Choong, ahli olahraga. Antara peserta ialah Koh Eng Tong pemenang Pingat Emas Sukan British Empire 1950 dalam bahagian Featherweight dan Tan Kim Bee Pingat Perak Light Heavyweight. Pasukan Hoki menduduki tempat ke 9 dari 12 pasukan. Chef de Mission ialah Herman Marie de Souza (Hoki) dan Pembawa Bendera ialah Tan Kim Bee (Angkat Berat)
Olahraga: M. Harichandra, S. Karuppiah Pereira, Rahim Ahmad, Raja Azlan, Lee Kah Fook, Annie Choong (W)
Angkat Berat: Chan Pak Lum, Koh Eng Tong, Tan Kim Bee.
Renang: Fong Seow Hor, Lim Heng Chek.
Menembak: Liew Foh Shin, Moe Fu Kiat, Ng Tow Foo, Joseph Chong.
Hoki:  S. Selvanayagam, Wilfred Vias, Peter Van Huizen, T. Nadarajah, N. Shanmuganathan, P.Alagendra, Chuah Eng Cheng, Gian Singh, P. Sankey, G.D. Toft, M.F. Shepherdson, Hamzah Shamsuddin, S. Devendran, Sheik Ali, T. Lawrence, A. Karim, N. Arul, Chuah Eng Kim.
[Nota: Gabuh Piging dan Sium bin Diau menyertai acara Olahraga Lompat Kijang mewakili North Borneo]

1960 -  Rome:
Terdiri dari 9 peserta dari 4 jenis sukan, ini adalah kontijen Malaysia paling kecil dalam sebarang Olimpik. Ianya mengandungi 3 olahraga, 2 perenang, 2 penembak dan 2 angkat-berat. Chef de Mission ialah Lim Kee Seong (Bolasepak) dan Pembawa Bendera ialah Shaharudin Mohd. Ali (Olahraga).
Olahraga:  Kamaruddin Maidin, M. Jegathesan, Shahrudin Mohd. Ali
Angkat Berat: Kuan King Lam, Chung Kam Weng.
Renang:  Fong Seow, Hor Fong Seow Jit.
Menermbak:  Ong Hock Eng, Chan Kooi Chye
1964 – Tokyo
Malaysia telah ditubuhkan pada September 1963, apabila bersekutunya Sabah, Sarawak dan Singapura dengan Persekutuan Tanah Melayu (Malaya). Kontijen Malaysia ke Tokyo 1964 termasuk ahli sukan dari Sabah, Sarawak dan Singapura. Kontijen  seramai 66 ahli sukan itu masih lagi yang paling ramai menyertai Sukan Olimpik hingga kini. Ianya terdiri dari 12 olahraga termasuk seorang wanita, 7 perenang 3 darinya wanita, 18 pemain hoki, 2 peninju, 6 angkat  berat, 7 penembak, 9 pelumba basikal, seorang pelawan pedang dan 2 orang mewakili tiap satu acara Judo dan Gusti. Pasukan Hoki sekali lagi menduduki tempat ke 9.
M.Jegathesan ialah ahli olahraga Malaysia yang pertama layak ke Separuh-Akhir dalam acara 200 meter. Dalam saringan 5 Pusingan Pertama dia mencatat 20.9 saat, yang masih lagi rekod Malaysia hingga sekarang. Dalam saringan masa 21.2 saat melayakkannya ke Separuh Akhir.Dia mencatat 21.4 dalam separuh-Akhir tetapi tersingkir. Chef de Mission ialah Dato’ Donald Stephen. Pembawa Bendera ialah Kuda Ditta (Olahraga).

Olahraga:   A. Victor,  C. Kunalan,  Dilbagh Singh Kler, John Dukom,  M. Jegathesan,  K.Selvaratnam,  Kuda Ditta,  M. Rajamani (W),  Mazlan Hamzah,  Mohd. Abdul Rahman, Nashatar Singh Sidhu,  R. Subramaniam.
Angkat Berat:  Boo Kim Siang,  Chua Phung Kim,  Chung Kum Eng,  Leong Chin Seong,  Lim Hiang Kok,  Tan Howe Liang.
Menembak:   Dennis Filmer, Goh Tai Yong,  Kok Kum Woh,  Loh Ah Chee,  Tang Peng Choy,  Weng Foo Wah,  Yap Pow Thong.
Renang:  Bernand Chan Cheng Wah,  Cheah Tong Kim,  Michael Eu Seong Chin,  Tan Thuan Heng,  Jovina Tseng (W),  Molly Tay Chin Say (W),  Mriana Jolly (W ).
Tin ju:  G.Ramkrishnan,  Jumaat Ibrahim.
Basikal:  Andrew Michael,  Choy Mow Thin,  Supaat Hamid,  Salam Kamsari,  Ng Joo Pong , N.A. Rosli,  Zain Safaruddin,  Stephen Lim Tian San,  Tuow Choon Boon.
Lawan Pedang:  Ronnie Ignatius Theseira.
Hoki:  Arumugam Sabapathy,  Kartar Singh s/o Chandra Singh,  Chelliah Paramalingam,  Ranjit Singh s/o Gurdit Singh,  Ho Kok Chye,  Kandiah Anandarajah,  Koh Hock Seng,  Kumaratnam Alagaratnam,  Lim Fung Chong,  Manikam Shanmuganathan , Manir Uddin  Anwarul Haq,  Michael Arulraj,  Munusamy  Doraisamy,  Nonis Douglas Paul,  Rajaratnam Yogeswaran,  Sinnathamy Kanangalingam,  Tara Singh Sidhu,  Lawrence J. Van Huizen.
Judo:  Ang Teck Bee,  Moorthy Kanapathy Sathia.
Gusti:  Liang Soon Hin,  Tham Kook Chin.
1968 – Mexico
 Kontijen Malaysia ke Mexico 1968 berjumlah 33 orang dari 4 jenis sukan. Tiada peserta dari Singapura kerana ia keluar dari Malaysia pada tahun 1965 untuk menjadi negara berasingan. Kontijen Malaysia terdiri dari 11 Olahraga, 18 pemain Hoki, 2 Basikal dan 2 Angkat Berat. Tiada penyertaan wanita. Pasukan Hoki menduduki tempat ke 15 dari 16 pasukan.
M. Jegathesan mengulangi kebolehan 4 tahun dahulu di Rome, melayakkan diri ke Separuh-Akhir 200 meter. Masanya di Pusingan Pertama 20.9 saat, Pusingan Kedua 21.0 saat dan di Separuh Akhir juga 21.00 saat. Chef de Mission ialah Khaw Kai Boh (Bola Keranjang). Pembawa Bendera ialah Nashatar Singh Sidhu.
Olahraga:   M. Jegathesan,  Rajalingam Gunaratnam,  Arirvatham Victor,  Ramasamy Subramaniam,  Ishtiaq Mubarak,  Ahmad Zambrose Abdul Rahman,  Tambusamy Krishnan,  Ooi Hock Lim,  Nashatar Singh Sidhu,  Mohd. Ariffin , Anthony Chong.
Angkat Berat:   Leong Chin Seong,  Eun Tin Loy.
Basikal:  Ng Joo Pong,  Johari Ramli,
Hoki:   Ho Kok Chye,  Loong Whey Pyu,  A. Velavantheran,  Sri Shanmuganathan,  Ranjit Singh,  Michael Arul Raj,  K. Alagaratnam,  J. Johnson,  Savinder Singh,  Ameenuddin Bin Md. Ibrahim,  A. Sabapathy,  Kuldip Singh,  Yang Siow Meng,  Koh Chong Jin,  Koh Hock Seng,  Harnahal Singh,  R. Yogeswaran,  S. Jeevajothy.
Munich - 1972
Kontijen Malaysia ke Munich 1972 terdiri dari 57 peserta ialah jumlah kedua terbesar dalam penyertaan Olimpik setakat ini. Pertama kali dalam sejarah Malaysia, pasukan Bolasepak layak ke Sukan Olimpik. Badminton diperkenal sebagai pertunjukkan, 3 pemain mengambil bahagian. Olahraga terdiri 11 peserta dengan 2 wanita, perenang terdiri seorang lelaki dan seorang wanita, seorang penembak dan 4 pelumba basikal. Pasukan Hoki menduduki tempat ke-8 dari 12 pasukan. Pasukan Bolasepak bermain dalam Kumpulan A bersama German Barat, Maghribi dan USA. Setelah kalah kalah 0-3 kepada Germany, menang 3-0 keatas USA dan akhirnya kalah kepada Maghribi 0-6, pasukan bolasepak telah tersingkir. Chef de Mission ialah Dato’; Harun Idris (Bolasepak). Pembawa Bendera ialah Mohamad Bakar (Bolasepak)
Olahraga:    Ishtiaq Mobarak,  Zainuddin Abd. Wahab,  S. Sabapathy,  S. Sivaraman,  Mohd. Hassan Bin Osman,  P. Peyadesa,  T. Krishnan, Gladys Chai Ng Mei (W),  Junaidah Aman (W).
Badminton:   Ng Boon Bee,  P. Gunalan,  Tan Aik Mong.
Basikal:   Daud Ibrahim,  A. B. Rahim,  Saad Fadzin,  Omar Haji Saad.
Menembak:   Wong Foo Wah.
Renang:   Chiang Jin Choon,  Ong Mei Lin.
Hoki:   Khairuddin Zainal,  Takbir Ahmad,  A. Belvantheran,  N. Sri Shanmuganathan,  Brian Sta Maria,  S. Balasigam,  Wong Choon Hin  Phang Poh Meng,  R. Ramakrishnan,  Randir Singh,  Harnabal Singh,  Yang Siow Ming,  Ausop Bin Maidin,  Franco De Cruz,  Samat Sayed,  M. Mahendran,  Mohd. Razali,  Sulaiman Saibot,  R. Pathmarajah.
Bolasepak:   M. Chandran,  Bahwandi Hiralal,  Osman Abdullah,  Salleh Ibrahim, Mohd. Bakar,  Zawawi Yusoff,  Harun Jusoh,  Shaharuddin Abdullah,  V. Krishnasamy,  Ali Bakar,  Rahim Abdullah,  Wong Kam Fook,  Looi Loon Teik,  Khoo Luan Khen,  Lim Fung Kee,  Soh Chin Aun,  Wong Choom Wah,  Namat Abdullah,  Hamzah Hussein.
Montreal 1976
Kontijen seramai 23 orang boleh dikira kecil, terdiri 3 Olahraga, seorang perenang, 2 penembak dan seorang berbasikal. Tiada wanita dalam kontijen. Pasukan Hoki menduduki tempat ke-9. Ishtiaq Mubarak ialah ahli Olahraga Malaysia kedua yang melayakkan diri ke Saparuh-Akhir. Dalam acara 110 meter Lompat Pagar mencatat masa  14.27 saat dan Saringan ke-2 untuk ke Separuh-Akhir, dimana dia mencatat masa 14.21 saat dan tersingkir. Chef de Mission ialah DYMM Sultan Azlan Shah (Hoki). Pembawa Bendera ialah Ishtiaq Mubarak (Olahraga)
Olahraga:   Ishtiaq Mobarak,  Ramli Ahmad,  Khoo Chong Beng.  
Renang:    Chiang Jin Choon .
Basikal:   Yahya Ahmad.
Menembak:   Ally Ong Tai Hong, E. J. H. Yong.
Hoki:    N. Sri Shanmuganathan,  Khairuddin   A. Francis,  S. Balasingam  M. Mahendran , Wong Choon Hin  R. Ramakrishnan,  R. Pathmarajah,  N. Padanisamy  Poon Fook Loke,  Ow Soon Kooi,  Lam Kok Meng,  Azaari Mohd. Zain,  Mohinder Singh,  Anthony Leon Ignas Cruz,  Avtar Singh Gill.
Moscow 1980 – Pemulauan.
Malaysia tidak mengambil bahagian dalam Olimpik Moscow 1980 atas sebab yang tidak dapaty dielak. Bagaimanapon, perlu dicatatkan bahawa pasukan Bolsepak dan Hoki kebangsaan telah layak untuk menyertai Olimpik 1980 itu.
Los Angeles 1984
Malaysia menghantar kontijen kecil ke Los Angeles 1984, sejumlah 20 ahli sukan. Hoki mendominasi kontijen dengan 16 pemain. Olahraga, Renang (wanita), Menembak, dan Basikal masing-masing diwakili oleh seorang peserta. Pasukan Hoki menduduki tempat ke 11 dari 12 peserta. Chef de Mission ialah Tunku Adnan bin Tunku Besar Burhanuddin. Pembawa Bendera ialah Sabiahmad Abdul Ahad (Menembak)
Olahraga:   B. Rajakumar.
Basikal:  Rosman Alwi,
Menembak:  Sabiahmad Abd. Ahad.
Renang:  Helen Chow (W).
Hoki:  Ahmad Fadzil,  Colin Santa Maria,  Foo Keat Seong,  Jagjit Singh,  Kevin Nunis,  Michael Chew,  Ow Soon Kooi,  Poon Fook Loke,  S. Murugasen,  Stephen Van Huizen, Sarjit Singh,  Sukhvinderjeet Singh,  Tam Chew Seng.  Soon Mustafa,  Yahya Atan,  Zulkifli Abbas.
.
Seoul 1988
Buat kali kedua dalam sejarah Olimpik Malaysia pasukan Hokinya tidak layak ke Sukan Olimpik. Dengan itu kontijen Malaysia ialah yang paling kecil sejak 1960, terdiri dari 2 olahraga (seorang wanita), 2 Renang ( seorang wanita), 2 Basikal, 1 Tembak dan 2 pemain Ping Pong wanita. Badminton dan Taekwando ialah 2 sukan pertunjukkan. 2 pemain Badminton dan 4 pakar Taekwando mengambil bahagian. Chef de Mission ialah Tunku Imran (Squasy). Pembawa Bendera ialah Nordin Jadi (Olahraga).
Olahraga:   Nordin Mohd. Jadi ,  Josepheine Mary (W).
Basikal:   Kumaresan M.,  Rosman Alwi.
Menembak:  Jimmy Chin.
Renang:   Nurul Huda Abdullah (W),  Jeffrey Ong Kuan Seng.
Ping Pong:  Leong Mee Wan (W),  Lau Wai Cheng (W).
Taekwando:   Ong Bee Eng,  Chai Saew Yuen,  Vasugi M. (W),  Yong Po Po (W).
Badminton:  Mohd Razif Hj Mohd Sidek,  Mohd Jalani Hj Mohd Sidek.
Barcelona 1992
Badminton dengan resmi menjadi acara Sukan Olimpik buat pertama kalinya di Barcelona 1992. Pemain badminton telah diduga memenangi pingat pertama Sukan Olimpik untuk Malaysia. Menguatkan lagi harapan ini apabila Malaysia memenangi Piala Thomas, Kejohanan Badminton Berpasukan Dunia yang ulung 4 bulan dahulu setelah 26 tahun.
Pemain badminton tidak mengecewakan penyokong-penyokong nya dan Malaysia memenangi pingat Olimpiknya yang pertama. Pingat Gangsa dimenangi oleh adik beradik Razif dan Jalani Sidek dalam acara Bergu Lelaki.
Pasukan Hoki kembali ke Sukan Olimpik. Kontijen terdiri dari 16 pemain Hoki, 1 Olahraga, 1 Renang,1 Tembak, 1 Basikal, dan 6 Badminton. Sekali lagi Taekwando menjadi sukan demonstrasi. 2 pakar wanita mengambil bahagian di Barcelona. Pasukan Hoki menduduki tempat ke 9 dari 12 pasukan. Chef de Mission ialah Tan Sri Elyas Omar (Badminton) dan Pembawa Bendera ialah Razif Sidik (Badminton)

Olahraga:   Nur Herman Majid.
Basikal:   Kumaresan M..
Menembak:   Kaw Fun Ying.  
Renang:   Jeffrey Ong Kuan Seng.
Taekwando:   Hii King Hung,  Sarah Chung Pit Jin.  
Badminton:   Rashid Sidek,  Foo Kok Keong,  Razif Sidek,  Jalani Sidek,  Cheah Soon Kit,  Soo Beng Kiang.
Hoki:   Gary Vernon Fidelis,  Lim Chiow Chuan,  Minarwan Nawawi,  Mohamad Abdul Hadi,  Nor Saiful Zaini,  Paul Lopez,  Sarjit Singh,  Soon Mustafa Karim,  Tai Beng Hai,  Shankar Ramu,  Lailin Abu Hassan,  A. Anantha Sambu Mayavo,  Ahmad Fadzil Zainal Abidin,  Dharma Raj Kanniah,  S. Suria Ghandi.
Atlanta 1996:
Buat pertama kali dalam Sukan Olimpik Malaysia mengambil bahagian dalam acara Kapal Layar dan Salom Canoeing, masing-masing diwakili oleh seorang peserta. Kontijen teridiri dari 4 Olahraga, 5 Renang (1 wanita), 16 pemain Hoki, 1 Tinju, 1 Tembak dan 7 pemain Badminton (1 wanita) menjadikan jumlahnya 36 peserta. Seperti dijangkan Malaysia menang Pingat Perak melalui pasangan Bergu lelaki Cheah Soon Kit dan Yap Kin Hock, serta Pingat Gangsa di acara Persaorangan lelaki melalui Rashid Sidek. Chef de Mission ialah Dato’ Dr. Abdullah Fadzil Che’ Wan (Badminton) dan Pembawa Bendera ialah Nor Saiful Zaini Nasir-ud-Din, ketua pasukan Hoki.

Olahraga:    Nur Herman Majid, Watson Nyambek, Loo Kum Zee, Annastasia Karen Raj.  
Badminton:    Rashid Sidek, Ong Ewe Hock, Cheah Soon Kit, Yap Kim Hock, Soo Beng Kiang, Tan Kim Her, Chan Chia Fong.  
Menembak:   Kaw Fun Ying.  
Renang:   Anthony Ang Kang Keam, Elvin Chia Tshun Thau, Wan Azlan Abdullah, Alex Lim Keng Liat, Tay Li Leng.
Kapal Layar:    Kevin Lim Leong Keat.   
Tinju:   Sapol Biki.  
Canoe:   Salehhuddin Ayob.
Hoki (Lelaki):   Brian Jaya Siva,  Lam Mun Fatt,  Shankar Ramu,  Mirnawan Nawawi,  Hamdan Hamzah,  Chairil Anwar Abdul Aziz,  Lailin Abu Hassan,  Kuhan Shanmuganathan,  Calvin Ronnie Fernandez,  Nor Saiful Zaini Nasiruddin,  Kaliswaran Muniandy,  Mohd Nasihin Nubli Ibrahim,  Lim Chiow Chuan,  Charles Aitken David,  Maninderjit Singh,  Aphtar Singh.
Sydney 2000
Malaysia mengambil bahagian dalam 9 jenis sukan dengan 41 peserta di Sydney 2000. Badminton diwakili 6 peserta gagal menunjukkan kecemerlangan di Atlanta 1996, dengan Chong Tan Fook dan Lee Wan Wah gagal di perlawanan menentukan Pingat Gangsa. Peserta acara Sukan lain: Olahraga 2, Menembak 1, Renang 9, Kapal Layar 1, Jimnastik 1, Diving 4, Hoki 16 dan Tekwando 1. Pasukan Hoki hanya menduduki tempat ke 11. Chef de Mission ialah Tan Sri P. Alagendra sementara Pembawa Bendera ialah Minarwan Nawawi (Hoki)
Olahraga:  Watson Nyambek, Yuen Yu Fang.  
Badminton:   Ong Ewe Hock, Cheah Soon Kit, Yap Kim Hock, Wong Choong Hann, Lee Wan Wah, Choong Tan Fook.  
Menembak:   Irina Maharani.  
Renang:    Elvin Chia Tshun Thau, Wan Azlan Abdullah, Alex Lim Keng Liat, Anthony Ang Kang Keam, Allen Ong Hou Ming, Dieung Anak Mannang, Sia Wai Yen, Siow Yi Ting, Marilyn Chua Yu Ching.  
Kapal Layar:   Kevin Lim Leong Keat.  
Jimnastik:     Au Li Yen.
Diving:     Yeoh Ken Nee, Azreen Bahari, Leong Mun Yee, Farah Begum Abdullah (tidak amnbil bahagian – kerana cedera).
Hoki (Lelaki):    Jiwa Mohan,  K. Keevan Raj,  Suhaimi Ibrahim,  Mirnawan Nawawi,  Chua Boon Huat,  Maninderjit Singh,  Kuhan Shanmuganathan,  Calvin Ronnie Fernandez,  Roslan Jamaluddin,  Mohd. Nasihin Nubli,  Chairil Anwar A. Aziz,  Shaiful Azli Bin Abdul Rahman,  Nor Azlan Bakar,  Nor Saiful Zaini,  K. Gobinathan,  Mohd. Madzli Ikmar .
Taekwando:    Lee Wan Yuen.
Athens 2004
Penyertaan di Athens 2004 ialah dalam 11 jenis sukan diwakili 26 peserta. Tempat kelahiran Sukan Olimpik ini gagal membawa sebarang kejayaan kepada kontijen Malaysia. Perwakilan Malaysia ialah: Basikal 1, Badminton 9, Menembak 2, Renang 4, Kapal Layar 1, Artistik Jimnastik Lelaki 1, Diving 3, Memanah 1 Taekwando 1, Angkat Berat 1 dan Olahraga 2.  Dato’ Dr. M. Jegathesan bekas jagoh pelari pantas Malaysia di Sukan Olimpik ialah Chef de Mission bersempena ulangtahun ke 100 Sukan Olimpik di Athens . Pembawa Bendera pula ialah Bryan Nickson Lomas (Diving).
Basikal:  Josiah Ng Oon Lam (Track). 
Badminton:   Lee Chong Wei, Roslin Hashim, Wong Choong Hann, Chan Chong Ming & Chew Choon Eng,  Choong Tan Fook & Lee Wan Wah, Wong Pei Tty & Chin Eei Hui (F). 
Menembak:   Ricky Teh Chee Fei (Skeet), Bernard Yeoh Cheng Han (Trap). 
Renang:   Lim Keng Liat, Saw Yi Khy, Allen Ong Hou Ming, Siow Yi Teng (F). 
Kapal Layar:   Kevin Lim Leong Keat (Laser). 
Artistik Jimnastik Lelaki:   Ng Shu Wai. 
Diving:    Leong Mun Yee (F), Gracie Junita Terry Pego (F), Bryan Nickson Lomas. 
Memanah:  Mon Redee Sut Txi (F). 
Taekwando:   Elaine Teo Shueh Fhern (F). 
Angkat Berat:    Muhammad Faizal Baharom. 
Olahraga:     Nazmizan Muhammad,  Yuan Yu Fang (F).
Beijing 2008
Malaysia di wakili 33 peserta dalam 9 jenis sukan, ialah kontijennya yang  terbesar sejak Melbourne 1956. Lee Chong Wei berjaya memenangi Pingat Perak setelah kalah kepada jaguh tuan rumah Lin Dan di perlawanan akhir Perseorangan Lelaki acara Badminton. Ini adalah pingat yang pertama sejak 12 tahun yang lalu, menjadi jumlah pungutan pingat negara 4 semua sekali. Ia juga ialah Pingat Perak kedua dalam sejarah penyertaan Malaysia di Sukan Olimpik sejak menyertainya 1956. Penyertaan Malaysia di Beijing ialah: Renang 5, Diving 4, Memanah 3, Olahraga 3,  Badminton 9, Basikal 4, Kapal Layar 1, Menembak 1. Taekwando 2, dan Angkat Berat1. Chef de Mission ialah Dato Ho Koh Chye seorang lagi bekas jagoh Olimpik Malaysia dalam acara Hoki. Pembawa Bendera ialah Mohd Azizulhasni Awang (Basikal).
Renang:   Daniel William Henry Bego, Stow Yi Ting (F), Khoo Cai Lin (F), Lew Yih Wey (F), Leung Chii Lin (F.)
Diving:   Bryan Nickson Lomas, Leong Mun Yee (F), Elizabeth Jimie (F), Pandelela Rinong (F),
Memanah:   Cheng Chu Sian, Muhammad Marbawi Sulaiman,  Wan Mohd Khalmizam Wan Ab. Aziz.
Olahraga:   Lee Hup Wei, Roslinda Binti Samsu (F),  Yuan Yu Fang (F),
Badminton:   Lee Chong Wei, Wong Choong Hann, Koo Kien Keat, Tan Boon Heong, Choong Tan Fook, Lee Wan Wah, Wong Mew Choo (F),  Wong Pei Tty (F), Chin Eei Hui (F).
Basikal:   Mohd Azizulhasni Awang,  Josiah Ng Onn Lam, Mohd Rizal Tisin, Muhammad Edrus Md Yunos.
Kapal Layar:   Dr. Kevin Lim Leong Keat.
Menembak:   Hasli Izwan Amir Hasan.
Taekwando:  Elaine Teo Shueh Fhern (F), Che Chew Chan (F).
Angkat Berat:   Amirul Hamizan Ibrahim.
London 2012
Chef de Mission: Tun Ahmad Sarji bin Abdul Hamid.
Pungutan Pingat Malaysia di Sukan Olimpik.
Pada tahun 1956 hingga 1988, 2000 dan 2004 kontijen Malaysia tidak memenangi sebarang pingat.
Sukan Olimpik XXV – Barcelona 1992.
Adik beradik Radzif Sidek dan Jalani Sidek memenagi pingat Olimpik untuk Malaysia yang ulung bila berjaya memungut Pingat Gangsa dalam acara Bergu Lelaki.
Sukan Olimpik XXVI – Atlanta 1996.
Cheah Soon Kita dan Yap Kim Hock berjaya memenagi pingat Olimpik kedua untuk Malaysia apabila mereka memperolehi Pingat Perak dalam acara Badminton Bergu Lelaki. Rashid Sidik berjaya mengikuti jejak abang-abangnya 4 tahun dahulu apabila dia memungut Pingat Gangsa dalam acara Badminton Persaorangan Lelaki.
Sukan Olimpik XXIX – Beijing 2008.
Lee Chong Wei berjaya memenangi pingat Olimpik yang ke empat untuk Malaysia bila dia memperolehi Pingat Perak dalam acara Badminton Lelaki Persaorangan.

MOM, MSN perlu bekerjasama

 

MAJLIS Olimpik Malaysia (MOM) dan Majlis Sukan Negara (MSN) perlu mempunyai satu kerjasama yang erat untuk memastikan pembangunan atlet di negara ini berjalan dengan lancar.

Naib Presiden Persatuan Pendidikan Jasmani, Sains Sukan dan Kecergasan Malaysia (PPJSKM), Prof. Madya Dr. Abdul Wahab Dato Kosai berkata, bagaimanapun kedua-dua badan itu perlu mengetahui tugas masing-masing untuk mengelak mereka melakukan tugas yang sama dan hasilnya tidak seberapa.
Perkara tersebut adalah isu yang dibincangkan selepas Dr. Wahab membentang kertas kerja bertajuk `Peranan MOM, MSN, Persatuan Sukan negeri dan MARFIMA di bawah Dasar Sukan Negara' pada forum awam dan Polisi Sukan Negara ke-6 di Kuala Lumpur semalam.

Menurut Dr. Abdul Wahab, antara pendapat yang diberikan oleh para peserta ialah bagaimana kedua-dua badan ini boleh berganding bahu untuk meningkatkan sukan berprestasi tinggi.

``Di samping itu persatuan-persatuan negeri juga mempunyai peranan dalam melatih dan membimbing atlet mengikut bidang kuasa mereka untuk mengelak daripada pergantungan kepada MOM dan MSN,'' katanya.

Dalam perbincangan hampir dua jam itu, Dr. Wahab turut menyentuh kejayaan MSN dan MOM dalam melaksanakan beberapa polisi di bawah Dasar Sukan Negara 1988.

``Kejayaan MSN dan MOM dalam menganjurkan beberapa temasya utama seperti Sukan Komanwel dan Sukan SEA,'' katanya.

Tuesday, 12 February 2013

ISN ( institut sukan negara )


Institut Sukan Negara Malaysia
Sejarah
-      Pada tahun 1983, kertas konsep asal penubuhan ISN (kertas kerja Lembaga Pengurus Bil.14/83, agenda 3) di dalam Mesyuarat Lembaga Pengurus pada 28 Julai 1983. Kementerian Tanah & Wilayah mengenalpasti kawasan 200 ekar di Bukit Jalil bagi pembinaan bangunan fizikal ISN.
-      Pada tahun 1988, penubuhan institute ini adalah sejajar dengan Dasar Sukan Negara yang diluluskan oleh Kabinet pada 20 Januari 1988.
-      Pada 1992 hingga 1996, kerja pembinaan bermula 1 September 1992. Perasmian ISN dilakukan oleh YB. Dato’ Annuar Hj. Musa, Menteri Belia dan Sukan ketika itu pada 20 Oktober 1992. Kemudahan dibina termasuk blok pentadbiran, sains sukan dan dewan biomekanik, dewan latihan, asrama (termasuk dewan makan), gymnasium serta trek latihan (balapan dan padang). Pewujudan fizikal ISN dipercepatkan selaras dengan pemilihan Kuala Lumpur sebagai tuan rumah Sukan Komanwel Kali Ke-XVI, 1998. Pada 14 Mac 1996, ISN telah beroperasi secara sepenuhnya di Bukit Jalil, Kuala Lumpur.
-      Pada 2006 hingga 2007, pembangunan dan perluasan bangunan ISN dilksanakan bagi menampung penambahan pakar dan kepegawaian serta ruang makmal untuk tujuan ujian, penyelidikan dan kajian saintifik. Kerja-kerja pembinaan Plaza ISN bermula 5 Disember 2005 dan siap pada 1 Mac 2007. Majlis Penyerahan Kunci Plaza ISN berlangsung pada 31 Mei 2007.
-      Pada 25 April 2007, YB. Dato’ Sri Azalina Dato’ Othman Said, Menteri Belia dan Sukan pada ketika itu telah memutuskan perubahan peranan dan fungsi ISN seperti berikut: ISN sebagai satu entity yang memberi focus kepada penyelidikan, perubatan dan sains di Malaysia. Berperanan memberi perkhidmatan sokongan sehingga ke peingkat akar umbi melalui kaedah saintifik.

A)   Visi
-      Melahirkan atlet bertaraf dunia dan memangkinkan bangsa Malaysia yang sihat serta aktif melalui penerapan budaya bersukan.

B)   Misi
-      Mengenalpasti, mengukuh dan meningkatkan kecemerlangan atlet menerusi aplikasi saintifik.

C)  Motto
-      Pemangkin Kecemerlangan Sukan.

D)  Objektif
-      ISN sebagai pusat kecemerlangan atlet negara.
-      Menyediakan perkhidmatan perubatan dan sains sukan berkualiti.
-      Membangun kurikulum sains sukan bagi meningkatkan mutu pendidikan jurulatih.
-    Menubuhkan pusat maklumat yang mengumpul, menyimpan dan menyebar maklumat berkaitan sukan.
-  Bekerjasama dengan university dan institusi tempatan dan antarabangsa dalam bidang perubatan dan sains sukan.
-      Mengenalpasti bakat kanak-kanak dan atlet muda serta membantu mereka mencapai prestasi optimum.Pengurusan Tertinggi

Kementerian Belia dan Sukan
Menteri
YB. DATO’ Sri Ahmad Shabery Cheek
Timbalan Menteri
YB. Dato’ Razali Haji Ibrahim
Timbalan Menteri II
YB. Senator Tuan Gan Ping Shou @ Gan Ping Sieu
Ketua Setiausaha
Dato’ Mohid bin Mohamed

Institut Sukan Negara
Ketua Pegawai Eksekutif ISN
Y. Brs Ahmad Shapawi bin Ismail

Rasional logo

Huruf-huruf ‘isn’ diletakkan di lingkaaran bujur (the oval of isn) sebagai simbolik kepada bulatan global yang melambangkan perkhidmatan perubatan sukan dan sains sukan berkualiti tinggi di benua Asia. Ia juga melambangkan keterbukaan ‘isn’ dalam pendekatannya. Nama Institut diletakkan di bawah merintangi dasarnya untukmenunjukkan sokongan padu kea rah kecemerlangan sukan melalui integrasi saintifik dalam perubatan sukan dan sains sukan dari peringkat akar umbi hinggalah bertaraf dunia.
Obor diwarnai jalur merah, biru dan putih, api kuning keemasann serta bulan sabit dan bintang yang melambangkan identity Malaysia yang bersemangat tinggi dan sentiasa berkobar-kobar. Lima bulatan Olimpik mewakili lima Bahagian Teras di dalam struktur organisasi ISN. Lambing ‘isn’ ini kelihatan terapung berlatar belakang warna hijiau di atas awangan padang nan hijau yang melambangkan padang, arena dan gelanggang semua jenis sukan. Warna merah menggambarkan suasana dinamik dan usaha gigih yang berterusan untuk pencapian perkhidmatan berkualiti. Manakala, warna biru sebagai tanda kemantapan, kebolehpercayaan dan kesungguhan warga ISN. Warna kuning melambangkan kemegahan dan kedaulatan nusa dan bangsa.