Friday, 18 January 2013

Industri Sukan Negara Perlu Lebih Ramai Pakar Suaian Fizikal.

E-mail Print
alt
 
KUALA LUMPUR, 5 Nov .- Negara perlu melahirkan lebih ramai pakar suaian fizikal untuk membangunkan atlet yang seimbang dari segi kemahiran dan kekuatan fizikal.

Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, aspek kefahaman mengenai bidang tersebut sangat penting agar para atlet Negara dapat menguasai dengan lebih berkesan.

"Bagi melahirkan atlet yang cemerlang di peringkat dunia, bukan sahaja 'skill' penting, malah kefahaman tentang suaian fizikal juga penting supaya atlet kita tidak ketinggalan," katanya pada sidang media selepas merasmikan Persidangan Suaian Fizikal, di sini Isnin.

Untuk itu katanya, Institut Sukan Negara (ISN) perlu menjalankan lebih banyak program meningkatkan pengetahuan pihak berkaitan mengenai bidang tersebut, agar dapat diaplikasi bukan sahaja pada sukan berprestasi tinggi di peringkat pusat tetapi juga daerah dan negeri.

Sementara itu Ketua Pegawai Eksekutif ISN Ahmad Shapawi Ismail yang turut hadir, berkata ISN kini dalam usaha menjalinkan kerjasama dengan institusi pengajian tinggi dan Kementerian Pelajaran bagi menambah bilangan pakar dalam bidang tersebut, khususnya di peringkat akar umbi.

ISN kini mempunyai 11 pusat satelit di seluruh negara yang menempatkan gimnasium dan pakar sains sukan yang boleh memberi tunjuk ajar tentang suaian fizikal bukan sahaja kepada atlet, malah orang ramai, katanya.
 

No comments:

Post a Comment