Friday, 29 March 2013

atlet yang termahal

Lee Chong Wei Atlet Terkaya di Malaysia

Mungkin ramai yang tertanya-tanya siapakah atlet terkaya di Malaysia? Rasanya tidak ramai yang tahu kerana perkara ini tidak pernah dihebohkan, baik oleh Majlis Sukan Negara atau tuan empunya diri atlet itu sendiri. Namun berdasarkan kiraan secara congak, jaguh badminton, Lee Chong Wei adalah atlit terkaya Malaysia dengan pendapatan antara RM2 juta hingga RM3 juta, pada tahun lalu sahaja.Walaupun pendapatannya itu tidak sehebat Tiger Woods yang muncul atlit dunia yang memperoleh pendapatan tertinggi 53 juta euro (RM222.6 juta), tetapi jumlah yang diraihnya itu berbaloi dengan pengorbanan dan kerja kerasnya selama ini.

Berikut merupakan kiraan congak kekayaan Lee Chong Wei:
  •  Ia diperoleh berdasarkan sembilan kejohanan antarabangsa yang dimenangi, selain pingat emas Sukan Komanwel dan perak Sukan Asia, yang membolehkannya mengumpul hampir RM700,000.
  • Jumlah itu belum termasuk elaun latihan RM4,000 sebulan, elaun ranking pemain nombor satu dunia RM15,000 sebulan, elaun program Road To London, bonus kemenangan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dan pencen RM3,000 sebulan hasil meraih perak di Sukan Olimpik 2008.
  • Jumlah itu juga belum termasuk pendapatan daripada penajaan yang diterimanya dengan kontrak tertinggi daripada Yonex, Maxis, Samsung, Kaspersky, 100plus dan Astro Arena yang membolehkan ‘nilai’ Chong Wei mencecah RM2 juta hingga RM3 juta.
  • Setakat lima kejohanan tahun ini - Grand Prix Master Final, Terbuka Malaysia, Korea, Seluruh England dan Terbuka India - pemain nombor satu dunia itu sudah memungut koleksi hadiah kemenangan hampir RM500,000.

Lee Chong Wei terkenal sebagai penggemar kereta sport mewah


Nissan GTR milik Lee Chong Wei


Namun kekayaan Lee Chong Wei itu bukanlah angka yang tepat. Nilai itu hanya dicongak melalui jumlah Skim Hadiah Kemenangan Sukan (Shakam) yang dimenangi oleh Lee Chong Wei, tetapi tiada maklumat tepat tentang jumlah penajaan yang diterima oleh beliau.


Nicol David di Tangga Kedua

Ratu skuasy Nicol David pula mengekori di belakang Chong Wei dengan pendapatan lingkungan RM500,000 berdasarkan sembilan kejuaraan yang dimenanginya, termasuk meraih RM160,000 hasil memenangi pingat emas Sukan Asia dan Komanwel.


Dia turut mempunyai penaja - CIMB, Prince, Hotel Equatorial, Gatorade, Asic dan Oakley - yang memberikan pendapatan tambahan kepada pemain nombor satu dunia kelahiran Pulau Pinang itu.

Turut menerima pendapatan tertinggi tahun lalu adalah pemain golf Ben Leong yang mengaut lebih RM300,000 daripada 20 kejohanan Jelajah Asia yang disertainya diikuti Danny Chia hampir RM250,000.

No comments:

Post a Comment