Friday, 29 March 2013

Adakah Datuk Nicol Ann David seorang pemain professional?

Datuk Nicol Ann David

Nicol Ann David (Skuasy)

Calon yang seorang ini tidak perlu diperkenalkan lagi. Pada usia menjangkau 23 tahun ini, pencapaiannya dalam sukan skuasy bukan calang-calang. Paling manis pastinya apabila muncul juara dalam Terbuka Dunia 2005, pemain Asia pertama meraih gelaran itu selain dinobatkan sebagai pemain pertama dunia.
Dilahirkan pada 26 Ogos 1983, anak kelahiran Pulau Pinang ini bukan orang baru dalam sukan skuasy. Mula bermain skuasy ketika berusia lima tahun, sukan itu seolah-olah `diwujudkan’ untuk Nicol apabila merangkul kejuaraan peribadi yang pertama ketika berusia sembilan tahun.
Mula berlatih secara formal ketika berusia lapan tahun dan menjadi pemain profesional pada 2000, Nicol merangkul kejuaraan demi kejuaraan, termasuk Terbuka British 2005 dan juara Sukan Asia, yang kelima kali buatnya sejak Sukan Asia 1998.
Sekali pun begitu, Nicol seperti remaja lain juga mempunyai kegemaran lain. Beliau meminati aktiviti lasak seperti rock climbing dan jika ada masa terluang atau tiada latihan harian, Nicol gemar membeli-belah, melukis di samping menggemari muzik berentak r&b. Makanan kegemarannya pula adalah char koay teow goreng.
Selain cemerlang dalam skuasy, Nicol juga membuktikan kehebatannya di persada akademik. Bekas pelajar Sekolah Rendah Convent Green Lane dan Sekolah Menengah Convent Green Lane, Pulau Pinang itu memperoleh 7A1 dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).


2000 - Current

Rabu, 11 Mei 2011
Squash - 2001
Pada 21 Julai 2001, Nicol Ann David dari Pulau Pinang menjadi pemain pertama yang dapat mempertahankan Kejohanan single untuk World Junior Ladies 'Squash Championship yang telah diadakan.Pada usia 18 tahun, beliau telah memenangi pelbagai kejohanan baik tempatan mahupun antarabangsa.
Datuk Nicol Ann David, seorang rakyat Pulau Pinang adalah pemain skuasy profesional. Pada saat ini, beliau mengungguli ranking nombor satu dunia dalam Skuasy Wanita sejak Januari 2006 di usia 23 tahun dan merupakan wanita Asia pertama mencapai tahap ini. Beliau telah memenangi Kejohanan Terbuka Inggeris pada tahun 2005, 2006 dan 2008, serta Kejohanan Terbuka Dunia pada tahun 2005, 2006 2008, 2009, 2010 dan 2011.
Nicol adalah pemain skuasy pertama yang memenangi Kejohanan World Junior sebanyak dua kali, pada tahun 1999 dan 2001. Pada 7 Jun 2008, Nicol David telah dianugerahkan Pingat Darjah Bakti sempena ulang tahun Yang Mulia Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin. Beliau adalah penerima pertama anugerah yang ditubuhkan pada 26 Jun 1975. Pencapaian lain yang dicapai oleh beliau adalah Kejohanan Squash Asia, di mana beliau telah mencipta rekod kojohanan sebanyak  tujuh kali (1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008 dan 2010). Beliau juga telah dianugerahkan WISPA (Women's International Squash Players Association) sebanyak lima kali berturut-turut, dari tahun 2005 hingga 2009.
Pada tarikh 12 Julai 2008, Nicol telah dianugerahkan Pingat Darjah Setia Pangkuan Negeri (DSPN), yang membawa gelaran Datuk sempena dengan Hari Keputeraan Gabenor Pulau Pinang, menjadikan beliau rakyat Pulau Pinang yang termuda mendapat gelaran Datuk.

Pada 1 Ogos 2009, Nicol menjadi pemain pertama yang memenangi lima Kejohanan Terbuka Malaysia berturut-turut sejak ditubuhkan pada tahun 1975.
Beliau telah diiktiraf dalam Dewan Kemasyuran (Hall of Fame) Persatuan Skuasy Dunia.


Datuk Nicol Ann David : Tokoh Sukan Paling Berjaya.

Tahniah kepada Datuk Nicol Ann David kerana kejayaan demi kejayaan dalam sukan skuasy. Beliau ialah seorang pemain skuasy profesional wanita yang menjadi wanita Asia pertama menduduki tangga #1 dunia dalam sukan skuasy wanita.

Dilahirkan di Pulau Pinang, Nicol merupakan anak kepada Ann Marie David, seorang guru sekolah berketurunan Cina dan Desmond David, seorang jurutera berketurunan India yang pernah menjadi olahragawan dan pemain bola sepak negeri. Nicol mempunyai dua adik-beradik, iaitu Lianne dan Cheryl, yang merupakan pemain skuasy cemerlang di peringkat kebangsaan. Sewaktu muda, Nicol paling cemerlang dalam mata pelajaran Matematik di sekolah; beliau pernah bercita-cita menjadi jurutera. Nicol mendapat tujuh A dalam Penilaian Menengah Rendah dan tujuh A lagi dalam Sijil Pelajaran Malaysia, sewaktu belajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Convent Green Lane di Green Lane, Pulau Pinang.

No comments:

Post a Comment