Wednesday, 24 April 2013

Wushu
Pengenalan
Wushu bermaksud ‘seni mempertahankan diri Cina’. Wushu juga boleh disebut sebagai Goushu dan orang putih lebih mengambil tahu tentang Kungfu. Wushu merupakan seni mempertahankan diri yang indah sejak beribu-ribu tahun di China dan wushu telah diiktiraf sebagai seni purba Cina untuk mendisiplinkan diri dan minda. Wushu telah dipaparkan dalam filem seperti ‘Shaolin Temple’, ‘Crouching Tiger Hidden Dragon’, ‘Fearless’ dan sebagainya yang dirakamkan oleh Jet Li dan Jackie Chan.
Perkataan Wushu ‘ ’ dalam bahasa Cina telah dibahagi kepada dua bahagian. Bahagian yang pertama iaitu ‘ ’ memberi maksud berhenti dan bahagian yang kedua iaitu ‘ ’ telah memberi maksud senjata. Apabila kedua-dua perkataan telah diletakkan bersama-sama, perkataan ‘ ’ melambangkan idea yang menggunakan kuasa tentera untuk menundukkan gangguan ganas. Seni mempertahankan diri ini boleh dipelajari untuk melindungi diri dan mengelakkan diri daripada konflik serta menjamin keamanan sesebuah negara.
Kita haruslah melakukan latihan dan bersaing antara satu sama lain bagi menguasai kemahiran yang ada dalam Wushu. Wushu telah melibatkan banyak unnsur akrobatik dan gimnastik. Setiap pergerakan yang ada dalam Wushu telah menekankan kualiti dan kerumitannya. Elemen yang penting dalam Wushu termasuk fleksibiliti, kelajuan, koordinasi, persembahan dan ketepatan.
Wushu merupakan satu sukan kebangsaan di negara China. Pertandingan Wushu akan dianjurkan setiap tahun. Pada tahun 1991, Wushu telah dimasukkan sebagai acara rasmi dalam Sukan Asia. Kebanyakan negara di seluruh dunia telah mengambil bahagian dalam pertandingan Wushu ini. Selain itu, Wushu juga telah diperkenalkan ke dalam Sukan Olimpik 2008 di Beijing, China.


Kebaikan Wushu
Mempelajari Wushu boleh mendatangkan banyak faedah kepada orang ramai. Seseorang yang menjalankan latihan Wushu dapat meningkatkan kekuatan dari segi fizikal, mentol dan emosi. Dengan menjalankan latihan Wushu dalam jangka masa yang panjang, seseorang itu juga dapat menguasai kemahiran untuk bersosial dan meningkat dari segi rohani kerana Wushu merupakan seni sepanjang hayat. Secara umumnya, apabila orang telah mencapai sesuatu tahap umur, mereka akan kehilangan kekuatan dan fleksibiliti secara semula jadi tetapi bagi orang yang berlatih Wushu, kekuatan dan fleksibiliti mereka akan dikekalkan.
Kebaikan berlatih Wushu
Kebaikan berlatih Wushu bagi kanak-kanak
Meningkatkan fleksibiliti
Meningkatkan kemahiran mendengar
Meningkatkan koordinasi
Memupukkan perpaduan antara satu sama lain
Meningkatkan imbangan
Meningkatkan keyakinan kanak-kanak
Meningkatkan ketangkasan

Meningkatkan stamina

Meningkatkan keyakinan

Meningkatkan minda

Boleh memupuk semangat

Meningkatkan kekuatan badan


Manfaat ini terdiri daripada fizikal dan mental iaitu fokus, kerja berpasukan, disiplin dan kecergasan.Sejarah
Wushu merupakan seni bela diri yang berkembang di Cina sejak ribuan tahun lalu. Pada waktu itu seni bela diri ini muncul kerana ada kebutuhan dari masyarakat untuk menghadapai gangguan binatang buas dan mencari makan.
Wushu dalam bahasa Cina artinya seni perang.
Wushu telah muncul pada zaman purba China seawal 2,500 tahun lalu. Semasa Musim Bunga dan Musim Luruh, satu kaedah telah dikembangkan untuk meningkatkan kesihatan rakyat, iaitu Daoyin. Pada zaman Dinasti Han (206BC- 24AD), tatal sutera telah ditemui dalam postur yang berbeza- duduk dalam meditasi, membongkok dan setinggan berhampiran Changsha di Wilayah Hunan.
Pada akhir Timur Dinasti Han (25-220AD), seorang doktor perubatan yang terkenal iaitu Hua Tuo telah mencipta satu set latihan yang dipanggil Wuqinxi (Lima Haiwan Main). Beliau telah meniru pergerakan-pergerakan haiwan. Salah satu murid doktor Hua Tuo yang berlatih Wuqinxi ini dikatakan telah hidup lebih 100 tahun.
Satu lagi pengikut Hua Tuo telah dikatakan mempunyai pendengaran serta penglihatan yang baik dan tepat. Latihan Wuqinxi Hua Tuo ini telah mempunyai pengaruh yang meluas kepada sejarah Cina Wushu. Semasa Dinasti Song dan Ming, terdapat banyak senaman yang besar telah muncul termasuk Baduanjin, Yijingjing, Taijiquan dan Qigong.
Pada hari ini, berjuta-juta orang dari kedua-dua China dan seluruh dunia telah terpesona dengan Wushu dan mendapat banyak manfaat melalui berlatih Wushu. Ramai orang dapat sembuh dari penyakit dan tidak akan mudah dijangkiti oleh penyakit melalui berlatih wushu.

Perbezaan antara Wushu dengan Kung Fu
Kung fu tidak memberi maksud seni mempertahankan diri. Perkataan ‘ Kung ’ bermaksud kerja mahir manakala perkataan ‘ Fu ’ bermaksud menghabiskan masa. Jadi, Kung Fu memberi maksud kemahiran yang dibangunkan dengan ketekunan berlatih melalui masa yang panjang.
Wushu memberi maksud seni mempertahankan diri dalam bahasa Cina. Perkataan ‘ Wu ’ bermaksud mempertahankan diri manakala perkataan ‘ Shu ’ bermaksud seni.
Asas Latihan Wushu
Asas latihan bagi wushu ialah regangan, pendirian, tendangan, tumbukan, menyapu, lompatan dan rutin serta menjalankan gerudi untuk kekuatan otot, koordinasi badan dan kelajuan. Pergerakan asas ini berdasarkan kategori agregat gaya tradisional Cina seni mempertahankan diri dan boleh diubah untuk pertandingan untuk menonjolkan kekuatan seseorang. Bentuk yang kompetitif mempunyai had masa yang boleh terdiri daripada 1 minit 20 saat. Pesaing moden wushu telah menambah  tahap kesukaran teknik kepada 540-720 darjah dan juga lompatan 900 darjah.

Pendirian
Pendirian Sikap Kuda
Bagi melakukan pendirian sikap kuda, seseorang itu perlu berdiri dengan membuka kaki kira-kira dua kali ganda lebar dengan bahu anda. Kaki menhadap ke hadapan. Bengkokkan lutut anda dan tidak dibenarkan untuk melebihi kaki jari anda. Peha anda haruslah mencangkung sehingga selari dengan lantai. Badan seseorang murid haruslah tegak semasa melakukan pendirian kuda ini. Secara umumnya, jurulatih akan menyuruh anak muridnya berdiri pendirian kuda dalam masa yang panjang bagi menguatkan kaki mereka. Pendirian kuda ini boleh membangunkan otot quadricep dan membakar lemak di dalamnya.

Pendirian Sikap Tunduk
Bagi melakukan pendirian tunduk, seseorang perlu melangkah salah satu kaki ke hadapan dan membengkokkan lutut kaki depan. Pastikan kaki belakang anda lurus dan lutut kaki depan anda selari dengan lantai. Pastikan badan bahagian atas anda menghadap ke hadapan sedikit. Mata haruslah tengok ke arah depan.
Pendirian Sikap Kucing
Bagi melakukan pendirian kucing, seseorang itu perlu melangkah salah satu kaki ke hadapan. Berat badan akan digerak ke kaki belakang. Tapak kaki haruslah menghadap ke arah 45 darjah dan bengkokkan lutut sebanyak 90 darjah. Kaki hadapan tidak membawa berat badan dan pastikan hanya jari yang bersentuhan dengan lantai dan bukannya tumit.
Pendirian Sikap Rata
Bagi pendirian rata, ia adalah sebalik dengan pendirian tunduk. Seseorang tersebut perlu melangkah salah satu kaki ke hadapan dan bengkokkan kaki di belakang. Pastikan kaki depan anda lurus dan selari dengan lantai. Tegakkan badan dan menghadap ke hadapan sedikit.
Pendirian Sikap Rehat
Bagi melakukan pendirian rehat, kaki kanan telah ditindih oleh kaki kiri dan pastikan kaki kanan tidak menyentuh lantai. Bagi tapak kaki kiri hendaklah menghadap 45 darjah ke luar. Pastikan lutut kaki kanan tidak bersentuhan dengan lantai. Torso bergerak ke depan dan tegakkan badan serta menghadap ke hadapan sedikit.
Tendangan
Tendangan sepakan depan
Dalam bahasa Cina sepakan ini dipanggil “Zheng Ti” iaitu perkataan ‘Zheng’ bermaksud lurus manakala perkataan ‘Ti’ bermaksud tendang. Berdiri dengan kaki rapat dan mata tengok depan. Kaki kiri bergerak selangkah ke depan dan kedua-dua tangan ditinggikan serta ditolak ke luar. Pastikan badan anda tegak dan kaki kanan ditendang ke atas. Jangan tendang terlalu tinggi bagi murid yang baru berlatih dan pastikan tangan anda tidak bergerak semasa tendangan dijalankan. Lutut kaki yang ditendang itu jangan bengkok semasa tendangan dan tarik kaki kanan secepat mungkin. Apabila kaki kanan diturunkan dan rapat dengan kaki kiri, guna semula kaki kanan (kaki yang menendang) untuk bergerak selangkah ke depan. Kaki kiri ditendang ke atas dan diluruskan. Apabila kaki kiri diturunkan, kaki sebelah iaitu kaki kanan bergerak selangkah ke depan. Tendangan ini dibuat semula dengan pergerakan yang sama.
Tendangan sepakan sisi
Dalam bahasa Cina, sepakan ini dipanggil “Ce Ti” iaitu perkataan ‘Ce’ membawa maksud sisi manakala perkataan ‘Ti’ membawa maksud tendang. Berdiri dengan kaki rapat dan mata tengok depan. Kaki kiri bergerak selangkah ke depan dan pusingkan badan ke kiri. Kedua-dua tangan ditinggikan serta ditolak ke luar. Pastikan badan anda tegak dan kaki kanan ditendang ke atas. Badan anda berdiri dalam posisi yang menghadap ke sisi semasa tendangan dijalankan. Jangan tendang terlalu tinggi bagi murid yang baru berlatih dan pastikan tangan anda tidak bergerak semasa tendangan dijalankan. Lutut kaki yang ditendang itu jangan bengkok semasa tendangan dan tarik kaki kanan secepat mungkin. Apabila kaki kanan diturunkan dan rapat dengan kaki kiri, guna semula kaki kanan (kaki yang menendang) untuk bergerak selangkah ke depan. Kaki kiri ditendang ke atas dan diluruskan. Apabila kaki kiri diturunkan, kaki sebelah iaitu kaki kanan bergerak selangkah ke depan. Tendangan ini dibuat semula dengan pergerakan yang sama.
Tendangan bulatan ke luar
Dalam bahasa Cina, sepakan ini dipanggil “Wai Bai Tui”. Berdiri dengan kaki rapat dan mata tengok depan. Kaki kiri bergerak selangkah ke depan dan ayunan kaki kanan dalam dan ke atas di hadapan muka anda. Apabila anda mempunyai kaki anda di hadapan kepala, menampar kaki anda melalui sawit kiri dan kemudian melalui sawit kanan anda. Kedua-dua tangan ditinggikan serta ditolak ke luar. Sejurus membuka tangan dan membawa tangan ke tempat asal. Pada masa yang sama, tarik kaki yang menedang ke lantai. Pastikan badan anda tegak dan kaki kanan ditendang ke atas dan ke luar. Jangan tendang terlalu tinggi bagi murid yang baru berlatih dan pastikan tangan anda tidak bergerak semasa tendangan dijalankan. Selepas kaki kanan diturunkan dan rapat dengan kaki kiri, guna semula kaki kanan (kaki yang menendang) untuk bergerak selangkah ke depan. Kaki kiri ditendang ke atas dan diluruskan. Apabila kaki kiri diturunkan, kaki sebelah iaitu kaki kanan bergerak selangkah ke depan. Tendangan ini dibuat semula dengan pergerakan yang sama.


Tendangan bulatan ke dalam
Dalam bahasa Cina, sepakan ini dipanggil “Li He Tui”. Berdiri dengan kaki rapat dan mata tengok depan. Kaki kiri bergerak selangkah ke depan dan ayunan kaki kanan keluar dan ke atas di hadapan muka anda. Apabila kaki anda melintasi dari sebelah kiri maka tangan yang bertentangan dengan kaki kanan menampar kaki anda dengan menggunakan tapak tangan. Kemudian tarik kaki yang menendang itu ke bawah secepat mungkin. Pastikan badan anda tegak dan kaki kanan ditendang ke atas dan ke luar. Jangan tendang terlalu tinggi bagi murid yang baru berlatih dan pastikan tangan anda tidak bergerak semasa tendangan dijalankan. Selepas kaki kanan diturunkan dan rapat dengan kaki kiri, guna semula kaki kanan (kaki yang menendang) untuk bergerak selangkah ke depan. Kaki kiri ditendang ke atas dan diluruskan. Apabila kaki kiri diturunkan, kaki sebelah iaitu kaki kanan bergerak selangkah ke depan. Tendangan ini dibuat semula dengan pergerakan yang sama.
Menyapu
Kaedah sapu belakang
Dalam bahasa Cina, kaedah sapu belakang ini dipanggil “Hou Sao”. Kaedah ini haruslah bermula dari pendirian tunduk dan kaki kiri berada di hadapan. Selepas itu bertukar ke pendirian rata dan gerakan kedua-dua tangan ke arah lutut kaki kanan. Posisi ini adalah dibuat untuk memulakan kaedah sapu belakang. Kedua-dua tangan menyentuh dengan lantai dan melepaskan ketegangan dari torso untuk menyapu mengikut arah jam. Untuk menghentikan putaran selepas 360 darjah, anda haruslah bergerak berat badan anda ke kaki yang menyapu dan bertukar posisi ke pendirian tunduk.

Taolu
Chang Quan
Chang quan adalah gaya wushu yang popular. Hal ini kerana, chang quan merupakan gaya yang sangat penting dalam wushu moden ini. Seseorang murid harus belajar dari chang quan dahulu. Ia merujuk kepada keluarga luar yang mempunyai gaya seni mempertahankan diri dari utara China. Bentuk gaya chang quan telah menekankan tendangan yang dilanjutkan dengan sepenuhnya dan teknik yang menarik serta penampilan akan dianggap sebagai sistem pertempuran jarak jauh.
Nan Quan
Nan Quan adalah gaya wushu moden yang diwujudkan pada 1960-an. Gaya tradisional dari Selatan China iaitu gaya keluarga Kantonis telah dicampur bersama-sama. Jadi, hal ini telah mewujudkan nama ‘Nan’ yang bermaksud selantan dan ‘Quan’ yang bermaksud genggaman. Kontemporari nan quan telah melibatkan lompatan akrobatik, kedudukan pergerakan adalah rendah dan jeritan. Gaya bagi nanquan adalah keras dan luaran serta bertentangan dengan Tai Ji Quan. Kuasa bagi nan quan adalah didorong daripada pergerakan pinggang tajam dengan penekanan khas mengenai peralihan pendirian yang cepat untuk menjana kuasa dan kelajuan apabila buat sesuatu pergerakan.
Taiji Quan
Taiji quan merupakan taolu yang paling popular kerana ia diamalkan oleh lelaki dan wanita di seluruh dunia. Taiji sebenarnya adalah salah satu gaya ‘wushu’ tetapi pergerakan dalam taiiji sangat lembut dan merupakan gaya dalaman. Taiji begitu popular kerana ia telah menarik orang yang biasanya tidak berminat dalam seni mempertahankan diri. Bagi orang ramai, aspek kesihatan lebih penting daripada pertempuran. Taiji quan juga telah melibatkan lompatan akrobatik. Kita akan berasa seronok semasa berlatih taiji , kecergasan badan kita akan dipertingkatkan dan koordinasi badan juga akan dipertingkatkan.
Senjata Pendek
Golok Wushu
Golok wushu adalah salah satu senjata yang paling penting daripada 4 senjata wushu kerana ia merupakan disiplin moden. Perkatan golok wushu dalam bahasa Cina ialah “Dao”.  Apabila seseorang bercakap tentang golok wushu maka dia berkata “Dao Shu” (Shu bermaksud seni). Sehingga tahun 2002, golok wushu telh diamalkan oleh lelaki dan wanita.
Pedang
Pedang merupakan pedang lurus yang bermata dua dan disiplin wushu. Perkatan pedang dalam bahasa Cina ialah “Jian”. “Jian Shu” ini biasanya diamalkan oleh wanita tetapi lelaki yang mempunyai fleksibiliti yang baik juga boleh melakukan disiplin ini. Biasanya, orang yang bermain pedang ini, mereka juga bermain lembing. Tradisi pedang adalah sengit dan berat tetapi hari ini kebanyakan pedang adalah fleksibel dan mempunyai bilah yang nipis dan ringan.
Sanda
Sanda adalah satu kaedah pertempuran moden dan juga dikenali sebagai Sanshou. Ia telah dipengaruhi oleh sukan tinju tradisional Cina iaitu Shuai Jiao dan teknik bergelut Cina seperti Chin Na. Ia mempunyai semua aspek pertempuran wushu. Sanda hampir sama dengan Muay Thai tetapi Sanda mempengaruhi banyak teknik bergelut. Sanda mempunyai sejarah yang lebih panjang manakala Sanshou telah dicipta apabila kerajaan China merasmikan sukan. Sanda bermaksud “berjuang bebas” manakala Sanshou bermaksud “tangan bebas”. Sanda lebih popular berbanding dengan Sanshou. Tumbukan, tendangan dan melemparkan adalah dibenarkan dalam Sanda manakala lutut, siku dan serangan kepala adalah tidak dibenarkan. Terdapat beberapa perbezaan antara Sanda dengan Muay Thai iaitu bagi Sanda tidak ada tali di sekitar cincin dan siku tidak dibenarkan dalm seni pertempuran Cina. Satu lagi perbezaan adalah bagi Muay Thai tangan dipegang lebih tinggi kerana serangan bagi Muay Thai adalah di bawah paras hip dan sentiasa disekat dengan shing itu.
Wushu sebagai acara dalam Olimpik
International Wushu Federation(IWUF) telah berusaha membuat tuntutan kepada Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa(IOC) untuk memasukkan wushu sebagai salah satu acara dalam Olimpik, tetapi tuntutan ini tidak berjaya. Walau bagaimanapun, IOC telah membenarkan China untuk menganjurkan Wushu Antarabangsa semasa Sukan Olimpik Beijing 2008, tetapi aktiviti ini bukan merupakan salah satu daripada 28 sukan Olimpik rasmi, ia hanya acara demonstrasi. Sebaliknya, aktiviti ini merupakan Kejohanan Wushu bagi Sukan Olimpik Beijing 2008. Wushu adalah salah satu daripada 8 sukan yang akan dipertimbangkan untuk dimasukkan dalam Sukan Olimpik 2020.
International Wushu Federation (IWUF)
International Wushu Federation (IWUF) adalah sebuah organisasi sukan antarabangsa yang telah ditubuhkan pada 3 Oktober 1990 di Beijing, China semasa Sukan Asia musim panas ke-11 untuk mempromosikan Wushu yang kompetitif. Sejak tahun 1991, IWUF telah memegang sepuluh Kejohanan Wushu Dunia di tujuh negara-negara yang berlainan atau sembilan kawasan ahli dan juga membantu lebih 100 persekutuan di bawah IWUF di seluruh dunia untuk menganjurkan kejohanan dan kebangsaan mereka sendiri. Sehingga tahun 2012, IWUF telah mempunyai 148 anggota negara dan bahasa rasminya ialah bahasa Cina dan bahasa Inggeris. Pada tahun 1992, IWUF telah membuat tuntutan untuk menambahkan Wushu sebagai sukan demonstrasi atau acara rasmi pingat di Sukan Olimpik musim panas. Presiden sekarang bagi IWUF ialah Encik Yu Zaiqing ( Republik Rakyat China dan ibu pejabat bagi IWUF ini terletak di Beijing.
Wushu  Tournament Beijing 2008
Wushu Tournament Beijing 2008 ini merupakan pertandingan wushu yang telah diadakan pada 21 Ogos hingga 24 Ogos, 2008 di Pusat Sukan Gymnasium Olimpik di Beijing, China. IWUF telah menggalakkan wushu sebagai sukan Olimpik
World Wushu Championships (WWC)
World Wushu Championships ini akan diadakan setiap dua tahun dan telah dianjurkan oleh International Wushu Federation (IWUF). Banyak negara dari seluruh dunia akan mengambil bahagian dalam pertandingan Wushu antarabangsa yang rasmi ini. Wushu berasal dari negara China dan PRChina sentiasa memenangi pingat yang paling banyak dalam pertandingan ini. Ujian dadah kali pertama telah dijalankan di pertandingan pada tahun 2001. Ujian ini mencatatkan rekod bersih kerana semua daripada 12 sampel dikembalikan dengan tidak ada result. Lebih daripada 1000 artis mempertahankan diri dari 89 negara telah mengambil bahagian dalam WWC yang ke-9 pada tahun 2007 di Beijing. Muzik sampingan telah diterima untuk acara Taijiquan dan Taijijian.


No comments:

Post a Comment